Хмельницький нацiональний унiверситет |
Метеорологія і кліматологія |
Лабораторна робота: Складання прогнозу заморозків |
Теоретичні відомості. 1 Загальні відомості
1 Загальні відомості Заморозки – це короткочасні пониження температури ґрунту або повітря на рівні травостою нижче 0 оС на фоні позитивних середніх добових температур повітря. У різних рослин стійкість до заморозків коливається в значних межах. Не однакова чуйність до заморозків в одних й тих же рослин у різні фази їх розвитку. Температура, при якій спостерігається часткове пошкодження або загибель рослин має назву критичної температури. За параметрами критичної температури розроблений такий розподіл рослин: - найбільш стійкі до заморозків (ярова пшениця, овес, ячмінь, горіх, коріандр, аніс, мак); - стійкі до заморозків (боби, соняшник, гірчиця біла, льон, конопля, буряк цукровий, буряк кормовий, морква); - середнє стійкі до заморозків (люпин, соя); - мало стійки до заморозків (кукурудза, просо, сорго, картопля, тютюн); - нестійкі до заморозків (гречка, квасоля, рис, арахіс). Література 1. Артамонов Б.Б., Штангрет В.П., Науменко І.Ю. Метеорологія і кліматологія: Навчальний посібник. – Хмельницький : ХДУ, 2004. – 133 с. |
|