Вітаємо, Ви виконали лабораторну роботу.
Оформіть протокол та відішліть його викладачу!
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА 1
Вивчення основних властивостей білків і ферментів
Мета: сформувати знання про властивості та функції білків і ферментів, сформувати вміння проводити досліди з вивчення властивостей білків і ферментів.
Денатурація білків кип’ятінням
1 В пробірку наливають 1 мл розчину білка і нагрівають до кипіння. Відбувається денатурація.
2 Більш повне осадження білка досягається слабким підкисленням його оцтовою кислотою. До 1 мл розчина білка додають 1-2 краплі 1 %-го розчину оцтової кислоти і нагрівають.
Запишіть – що при цьому відбувається і чим це пояснюється?
Осадження білків солями важких металів
Білки з солями важких металів утворюють солі, не розчинні у воді. До 1 мл білка приливають по краплям 5 %-й розчин сульфату міді.
Запишіть – що при цьому відбувається і чим це пояснюється?
Вивчення специфічності дії ферментів на прикладі сечовини
1 В одну пробірку (№1) наливають 5 мл 2%-го розчину сечовини, в іншу (№2) – 5 мл 2%-го розчину ацетаміду. На технічних терезах зважуємо дві наважки по 1 г соєвої муки. В кожну з пробірок додають по 1 г соєвої муки.
Перемішують і закривають пробками. В пробірки підвішують змочений у воді лакмусовий папірець. Через декілька хвилин можна виявити в пробірці №1 по запаху або посинінню лакмусового папірця виділення аміаку.
В пробірці №2 реакція не відбулась.
В обидві пробірки додають по 2-3 краплі фенолфталеїну. В пробірці №1 відбувається вилужування середовища аміаком, на що вказує зміна кольору розчину. Якого кольору набуває розчин?
Запишіть – що при цьому відбувається і чим це пояснюється?
2 До однієї пробірки з розчином Н2О2 помістіть шматочок сирої картоплі, а до іншої з розчином Н2О2 - вареної і спостерігайте за змінами у пробірках. Результати спостережень занесіть до таблиці.
Запишіть – що при цьому відбувається і чим це пояснюється?
Висновок. На лабораторній роботі ми навчилися визначати основні властивості білків і ферментів.