Колбу відкриваємо і визначаємо характер та інтенсивність запаху.
Характер смаку визначаємо за відповідною ознакою (болотний, землистий, гнилісний, рибний, ароматичний тощо). Інтенсивність запаху води оцінюємо за п’ятибальною шкалою (табл. 1).
Таблиця 1. Інтенсивність запаху води
Запах (смак) | Інтенсивність | Оцінка в балах |
Відсутній | Не відчувається | 0 |
Дуже слабкий | Відчувається при дослідженні | 1 |
Слабкий | Відчувається споживачем, якщо на нього звернути увагу | 2 |
Помітний | Легко відчувається споживачем | 3 |
Сильний | Вода непридатна для пиття | 4 |
Дуже сильний | Вода непридатна для пиття | 5 |